Blogia
Incoherències

Què passa amb Flash a GNU/LInux?

No fa gaire temps vaig llegir un article a VivaLinux (article) on es deia que als blogs d'Adobe parlaven de que estaven tenint problemes per migrar les futures versiones 8 i 9 del Flash-Player per a GNU/Linux.

I això és un problema que poc a poc els linuxers anem veient: les pàgines que ens demanen una versió més nova de flash cada vegada són més. En general ens demanen la versió 8 i nosaltres encara estem amb la 7, i adobe no trigarà gaire en treure la versió 9.

Sé que hi ha versions lliures de flash, no són molt bones, però. En general serveixen per visualitzar certes animacions flash molt senzilletes, però moltes no poden reproduir-les i dels videos i animacions més complicades i interactives no en vull ni parlar...

Segons diuen a l'article de VivaLinux: "Así, la condición impuesta por Adobe para el Flash Player de Linux es clara: todo o nada. O consiguen implementar todas las funcionalidades o no se larga al público."

Es pot pensar que la decisió final d'adobe és no fer versió per a GNU/Linux del flash-player... Seria una noticia relativament dolenta, perquè potser així ens posariem les piles al món del software lliure per tal de crear una aplicació -al menys de visualització- que siga igual -o millor- que el flash-player original.

Ja existeixen projectes als quals ens hem de fixar:

  • Flash for Linux
  • Qflash (projecte desat)
  • Uira (els desenvolupadors del qflash han desat el projecte i sembla que ara es dediquen a Uira... esperem que els vagi bé, el projecte és molt nou)

En fi, que per ara tenim un futur una mica incert que esperem no trigue molt a desvetllar-se.

 


 

0 comentarios